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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Florestas.
Data corrente:  28/03/2001
Data da última atualização:  19/08/2014
Autoria:  CARVALHO, P. E. R.
Afiliação:  Pesquisador da Embrapa Florestas.
Título:  Acacia mearnsii (Acacia-negra).
Ano de publicação:  1999
Fonte/Imprenta:  Colombo: Embrapa Florestas, 1999.
Páginas:  6 p.
Série:  (Embrapa Florestas. Instrução técnica, 1).
Idioma:  Português
Palavras-Chave:  Especie florestal.
Thesagro:  Acácia Mearnsii; Acácia Negra; Botânica.
Thesaurus Nal:  botany; forest trees.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/106753/1/AcaciaMearnsii0001.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Florestas (CNPF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPF16495 - 1UMTFL - PPIT0001IT0001
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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Cerrados.
Data corrente:  09/07/2015
Data da última atualização:  13/06/2022
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 1
Autoria:  PINELI, L. de L. de O.; CARVALHO, M. V. de; AGUIAR, L. A. de; OLIVEIRA, G. T. de; CELESTINO, S. M. C.; BOTELHO, R. B. A.; CHIARELLO, M. D.
Afiliação:  LÍVIA DE LACERDA DE OLIVEIRA PINELI, UNB; MARIANA VERAS DE CARVALHO, UNB; LORENA ANDRADE DE AGUIAR, UNB; GUILHERME THEODORO DE OLIVEIRA, UNB; SONIA MARIA COSTA CELESTINO, CPAC; RAQUEL BRAZ ASSUNÇÃO BOTELHO, UNB; MARILEUSA D. CHIARELLO, UNIVERSIDADE CATÓLICA DE BRASÍLIA.
Título:  Use of baru (Brazilian almond) waste from physical extraction of oil to produce flour and cookies.
Ano de publicação:  2015
Fonte/Imprenta:  LWT - Food Science and Technology, v. 60, p. 50-55, 2015.
DOI:  http://dx.doi.org/10.1016/j.lwt.2014.09.035
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Abstract: We characterized the partially defatted baru flour (PDBF), a byproduct of the extraction of baru oil, and evaluated its use to produce cookies. Analyzes of composition, total phenolics (TP), total flavonoids (TF), condensed tannins (CT) and antioxidant activity (AA) were performed. Cookies were prepared with 5 levels of replacement of wheat flour (WF) by PDBF, and compared for antioxidants, texture and acceptance. PDBF presented more proteins (29.46 g/100 g), lipids (11.84 g/100 g), fibers (38.80 g/100 g), but fewer carbohydrates (11.57 g/100 g) than WF. PDBF can be labeled as rich in iron, zinc and cooper. TP (121.34 mg/100 g) were intermediate to levels found in baru almonds and other nuts. TF (85.41 mg/100 g) was higher than in nuts. CT (64.39 mg/100 g) were close to values known for wines and walnuts but lower than in other nuts. AA was comparable to many tropical fruits. Hardness and fracturability of cookies increased starting from 75 g/100 g PDBF. Acceptance of cookies with 25 g/100 g PDBF was comparable to WF cookies, for some attributes and one group of consumers. Besides the impact on acceptance, the replacement of WF for PDBF influenced positively on nutritional and antioxidant characteristics of cookies.
Palavras-Chave:  Antioxidantes; Baru; Baru flour; Biscoitos; Composição; Composition; Farinha de Baru.
Thesagro:  Dipteryx Alata; Textura.
Thesaurus NAL:  antioxidants; cookies; Food technology; texture.
Categoria do assunto:  X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/126418/1/Artigo-Use-of-Baru-Sonia.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Cerrados (CPAC)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CPAC34622 - 1UPCAP - DDS1932S1932
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